KRUISEM PAKT UIT MET 1STE BOERENMARKT

29 juni 2018
 

Kruishoutem en Zingem zijn plattelandsgemeenten met een zeer ruim aanbod aan bedrijven en organisaties die werken aan een diverse, verbrede en innovatieve land- en tuinbouw.

Schepen van landbouw en economie, Robrecht Bothuyne (CD&V): ‘We willen dat zoveel mogelijk mensen kennis maken met de diverse land- en tuinbouwbedrijven in onze gemeente. De land- en tuinbouwsector is heel innovatief en vaak strookt het beeld van de sector van veel mensen en kinderen niet meer met de werkelijkheid. Wij willen die band tussen consument en voedselproducent terug aanhalen.’

Momenteel loopt in Kruishoutem en Zingem (Kruisem) een door Europa, Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen mee gefinancierd Leader-project ‘Land- en tuinbouweducatie Kruishoutem’. De doelstelling hiervan is de diversiteit van de moderne land- en tuinbouw te tonen aan een divers publiek: schoolgaande jeugd (dmv. de uitwerking van educatieve pakketten), families, verenigingen, toeristen, …

Bedoeling is ook om de Kruisemnaren te laten kennismaken met het lokale aanbod. Hiertoe organiseert de gemeente een boerenmarkt, gekoppeld aan de Unizo avondmarkt op maandag 2 juli 2018 op het Nieuw Plein. Aanvang: 18.00 u.

Tal van Kruisemse bedrijven en organisaties en bedrijven uit de nabije omgeving zullen aanwezig zijn om u te tonen wat zij produceren of wat er op hun bedrijf te beleven valt!

Bothuyne: ‘Bedoeling is om te tonen dat lokaal heel wat lekkere en gezonde voedselproducten worden geproduceerd en te koop zijn. Als we meer voeding van eigen streek gaan kopen is dat goed voor de lokale economie en voor het milieu en het klimaat. Dubbele winst dus.’

Benieuwd naar het aanbod van eigen gekweekte biologische groenten, proef de gerookte Omegabaars, vlees van de hoeveslagerij, Kruisemworst (afkomstig van een kruising tussen een Duroc d’Olives varken en een Rooigemvallei varken) op de BBQ, tapasbordjes (met droge ham, droge worstjes, coppa, uufflakke …), aardbeien, aardappelen, eieren, fruit en fruitsappen, honing, insecten, … ? Kom dan zeker een kijkje nemen.

Voor de kinderen zijn er gratis rondritjes op de pony!

De deelnemende bedrijven zijn:

-       Hof ter Zevekote, Kruishoutem – ponyritjes

-       Hoeveslagerij Rooigemvallei – Huise – hoevevlees, Kruisemworst

-       Duroc d’Olives, Kruishoutem – Kruisemworst, tapasbordje …

-       Aqua4C, Kruishoutem – gerookte omegabaars

-       Het Voedselbos, Kruishoutem – infostand

-       Proefcentrum voor de Groenteteelt, Kruishoutem – infostand

-       Kurt Van Ryckeghem, Koekelare – honing

-       Frederick De Cock, Wortegem-Petegem – aardbeien, aardappelen, confituur, fruit …

-       De Zonnekouter, Machelen – biologische groenten van eigen kweek

-       Tor Royal, Bavikhove – eetbare insecten

 

 

Nog even het programma op een rijtje:

Vanaf 17u30 vindt de traditionele avondmarkt plaats, met gezellige kraampjes, kermisattracties en een grote openluchtbar. Om 19u00 speelt de Harmonie Sint-Cecilia zijn jaarlijkse concert. Dit alles op en rond het Nieuw Plein. Maar er is meer…

Er is ook de avondmarktloop i.s.m. de Joggingclub, Unizo en het brandweerkorps. De inschrijvingen gaan open om 18u00. De eerste kidsrun is om 19u00. De volwassenen (3 – 6 – 9 of 12 km) starten om 19u30.

Nieuw dit jaar is de boerenmarkt, maar niet minder dan 11 kraampjes van land- en tuinbouwbedrijven uit de buurt die hun lokaal geproduceerde producten aanbieden.  Gezonde en lekkere voeding van bij ons!

Een jaarlijkse traditie is de boekenverkoop van de bibliotheek. Duizenden boeken, cd’s, dvd’s, strips en tijdschriften die niet meer in de actuele bibliotheekcollectie passen, worden aan spotprijzen verkocht, vanaf 18u00 in de Mastbloem.

De match van de Rode Duivels tegen Japan kan je om 20u00 volgen op groot scherm in de grote zaal van  Mastbloem. Het jeugdhuis zorgt voor de nodige bediening en opent de deuren om 19u45.

Na de match, om 22u00, speelt de coverband ‘Fox and the Bullocks’ dan de nacht in, op het grote podium op het Nieuw Plein. Daar wordt het ongetwijfeld nog een lange en gezellige zomeravond.

Categorie: 

Robrecht on Twitter