Kruisem gaat voor autodelen

18 mei 2018
 

Zowel Zingem als Kruishoutem hebben ambities als het gaat over ons klimaat en duurzame energie. De gemeenteraden van het toekomstige Kruisem beslissen nu om in uitvoering van die plannen ook actief autodelen te gaan promoten.

 

Autodelen is een ondertussen ingeburgerd concept, vele tienduizenden Vlamingen maken gebruik van autodeeldiensten. Bekende dienstverleners zijn Cambio, Partago, Poppy, enz.

Als je een auto aankoopt, staat die bij de meeste mensen voor meer dan 90% van de tijd stil. Als je diezelfde auto gaat delen, ga je die auto veel efficiënter gaan gebruiken. En zo zijn er ook gewoon minder auto’s nodig. Goed voor de files, goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Onderzoek wijst uit dat iedereen die minder dan 10000 kilometer per jaar aflegt sowieso beter geen auto aankoopt, maar goedkoper en beter af is met een deelauto. Voor veel gezinnen kan dit het moment zijn om die dure tweede auto van de hand te doen en met een deelauto, in combinatie met een snelle elektrische fiets, veel centen uit te sparen.

 

De gemeentebesturen van Zingem en Kruishoutem gaan nu samen 2 elektrische auto’s delen. Eén auto zal vanuit Zingem, aan de laadpaal aan het gemeentehuis, vertrekken en een andere vanuit Kruishoutem, aan de laadpaal op het Nieuw Plein. De auto’s zijn ter beschikking van het gemeentepersoneel voor alle dienstverplaatsingen, zowel binnen als buiten de gemeente. Maar buiten de werkuren zullen de auto’s ook ter beschikking staan van alle Kruisemnaren.

Beide gemeenten hebben een bestek klaar om bij een aanbieder van de deelauto’s een raamcontract af te sluiten. De aanbieder van de deelauto’s verzorgt alle administratie. De auto’s kosten maximaal 6250 euro excl. Btw. per stuk per jaar. Naarmate er meer gebruikers zijn van de auto’s zal de kostprijs ook dalen. In die prijs zit ook alle onderhoud, verzekeringen enz. inbegrepen. Zingem en Kruishoutem starten dit project alvast voor 4 jaar. Daarna zal geëvalueerd worden.

 

Als het project succesvol is, kan het uitgebreid worden en kunnen de gemeentebesturen de eigen wagens van de hand doen en volledig op deze deelauto’s overschakelen. Bedoeling is na de zomer de deelauto’s effectief ter beschikking te kunnen stellen. Dan zullen alle inwoners ook informatie krijgen over de praktische modaliteiten, prijzen enz.

 

In de gemeenteraad van Kruishoutem werd het project alvast zonder tegenstem goedgekeurd. In Zingem wordt het deelauto-project op 24 mei op de gemeenteraad besproken.

 

Categorie: 

Robrecht on Twitter