EANDIS installeert eerste Oost-Vlaamse laadpaal in Kruishoutem

12 juni 2017
 

Elektrische mobiliteit is in opmars. Tegen 2020 wordt verwacht dat er meer dan 50 modellen van elektrische auto’s op de markt zullen zijn. Er zijn ook premies voor wie een elektrische auto aankoopt en er is een fiscaal gunstregime. Het is belangrijk dat mensen die zo’n auto aanschaffen ook overal voldoende laadpunten vinden. Daarom heeft de Vlaamse regering de netbeheerders Infrax en Eandis de opdracht gegeven om 2500 laadpalen te installeren. Daarbij moet er minimum één per gemeente komen. De plaatsing van de palen wordt over 4 jaar verspreid. Dit jaar verschijnen de eerste 750 exemplaren in de straat. Laadpaaloperator Allego zal via een concessie instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen. Met Allego is ook afgesproken dat de prijs van de via de palen verkochte elektriciteit niet hoger mag zijn dan 31 cent per kWh. Zo zijn de gebruikers verzekerd van een lage prijs, lager dan aan veel andere laadstations.

De paal op het Nieuw Plein in Kruishoutem is de eerste die Eandis en Allego in Oost-Vlaanderen plaatsen. Maar binnenkort vind je er dus in elke stad of gemeente. In Kruishoutem zelf komt later zeker ook nog een tweede exemplaar, allicht aan de te vernieuwen carpoolparking bij de E17.

Voor Kruishoutem kadert deze laadpaal in de uitvoering van het energieactieplan ‘K-EI-Hard voor groene energie’. Dat is tot stand gekomen met de participatie van heel wat Kruishoutemnaren die in een reeks ‘energiecafés’ mee nadachten over hoe de eigen gemeente energieneutraal kon worden. Dat gebeurt door energie te besparen en zelf groene energie te produceren.

Ook het promoten van alternatieven voor de klassieke auto met verbrandingsmotor is één van de doelstellingen van het plan. Dat wordt nu heel concreet zichtbaar op het Nieuw Plein. Daar is nu een splinternieuwe bushalte met alle comfort, inclusief openbaar toilet, de laadpaal voor elektrische auto’s en ook elektrische fietsen kunnen er gratis opladen aan de voorziene stopcontacten. Daarnaast is er ook een fietsenberging en een splinternieuwe fietsherstelzuil. Fietsers vinden er alle materiaal om kleine herstellingen aan de fiets te doen of een pomp om de banden terug op spanning te brengen. De fiets, al dan niet elektrisch, elektrische auto’s en het openbaar vervoer zijn goeie en klimaatvriendelijke alternatieven voor de auto. Kruishoutem wil zijn steentje bijdragen aan de omslag die nodig is. Zo onderzoeken we ook of we dienstwagens van de gemeente kunnen inbrengen in een systeem van autodelen.

In het energieactieplan, dat door de gemeenteraad eenparig is goedgekeurd, zijn meer dan 50 kleine en grote acties opgenomen. De uitvoering ervan gebeurt door de gemeente, maar ook de inwoners zelf blijven een sturende rol spelen. De mensen die mee schreven aan het plan blijven betrokken in een stuurgroep. Stapsgewijs wordt nu actie ondernomen. Zo is er volgende week bijvoorbeeld een infosessie voor de groepsaankoop van zonnepanelen, samen met de provincie, waar al zowat 200 Kruishoutemnaren op ingeschreven zijn. En ook de gemeente zelf wil het goede voorbeeld geven. Zo zal er een ‘relighting’ van het gemeentehuis gebeuren, nieuwe energiezuinige verlichting zal bijna 4 ton CO2 besparen per jaar.

Categorie: 

Robrecht on Twitter